Bölcsességek

Bölcsességek

Ebben a részben keleti és nyugati bölcsességeket olvashatsz az élet minden területéről.

 

 

 

"Ne hagy, hogy a tegnapod túl sokat raboljon el a mádból."

(Rogels, Will /1879-1935/ amerikai szerző)


"Az emberek elfelejtik, mit mondtál, mit csináltál. De arra mindig emlékezni fognak, hogy érzéseket ébresztettél bennük!"

(ismeretlen szerző)


"Ha valaki sikeres akar lenni, rendelkeznie kell azzal az elszántsággal és belső tűzzel, ami szükséges egy hosszú, küzdelmes csatához. A verseny minden résztvevőjében élnek kétségek saját képességüket és jártasságukat illetően. Ám, ha körülnézel, láthatod, hogy az ellenfelek nem olyan félelmetesek. Csak kevés zseni szaladgál a földön. A legtöbb versenyző hozzád meg hozzám hasonló egyszerű halandó."

(Rogers, Henry C.)


"A nők nem szeretik sem a bólogató kiskutyákat, sem az ordítozó majmokat. Azt szeretik, ha csendben lépked mellettük a tigris…"

(ismeretlen szerző)


"Vannak, akik olyan buzgón készülnek az esős időkre, hogy képtelenek élvezni a fényes, meleg napokat"

(Feather, William, amerikai üzletember és szerző)


"A kiválóságot csak munkával érheti el az ember. Nem kis lelkierőre van szükség, hogy akkor is állhatatosan dolgozzunk, amikor nem látható azonnal az eredmény. Olyan ez, mint az óra mutatója: tudjuk, hogy eléri a tizenkettőt, de olyan lassan halad, hogy szinte lehetetlen érzékelni a mozgását."

(Reynolds, Sir Joshua /1723-1792/, angol festő és író)


"Gyakran halljuk, amikor valaki ezt mondja: Nincs rá időm! Ezzel persze nem mond mást, mint hogy más dolgok fontosabbak számára. Mindnyájunknak rengeteg ideje van. Rendelkezünk mindazzal az idővel, amivel ember rendelkezhet. A másodpercek ugyanolyan gyorsasággal peregnek mindenkinél. A probléma az, hogy gyakran nem azokra a dolgokra helyezzük a súlyt, melyek valóban fontosak. Jelentéktelen ügyeknek indokolatlanul nagy figyelmet szentelünk." 

(Robert, Cavett kortárs amerikai szerző)


"Guizhou-ban egyetlen szamár se volt mindaddig, amíg valami különc a hajóján oda nem vitt egyett. Mivel a szigeten semmi hasznát nem vette az állatnak, szabadon engedte. Egy tigris megpillantva a szamarat, azt hitte, istenséget lát. Elrejtőzött, hosszasan szemlélte az ismeretlent, majd kissé közelebb merészkedett, de azért tisztes távolságban maradt. Ekkor a szamár isszonyatos hangon elbődült. A tigris megrémült, elmenekült, attól tartva, hogy a szamár menten befalja. Távolabb visszafordult, s úgy vélte, nem is olyan rémisztő ez az ismeretlen. Aztán a szamár ismét bőgött, és a tigris egészen megszokta az üvöltését. Közelebb settenkedett a szamárhoz, és amint közeledett hozzá, egyre szemtelenebbé, egyre tolakodóbbá, majd támadóvá vált. A szamár elveszítette hidegvérét, megfordult, és hátsó lábával kirúgott a tigris felé. – Ez minden amit tud – gondolta a tigris. Ráugrott a szamárra, elharapta a torkát, szőröstül-bőröstül felfalta. Szegény szamár! Ha nem mutatta volna be minden tudását, még a tigris se merte volna megtámadni! De hát elárulta magát."

(Liu Zongyuan)


"A lélek annyira sóvárog valami után, amire célként tekinthet, hogy ha nincs ilyen, önmagával fordul szembe, hatalmas, nem létező problémákat kreálva, csakhogy legyen valami, amin teljes erővel munkálkodhat."

(Montaigne, Michel de /1533-1592/, francia esszéista)


"Az emberek többsége megrögzött hamis igérgető, mert állandóan ígérget önmagának. Ha másnak ígérünk valamit, általában igyekszünk megtartani. Miért? Azért, mert ezt diktálja a tisztesség. És mi van azokkal az ígéretekkel, melyeket önmagunknak adunk? Ezeket állandóan megszegjük, anélkül, hogy szégyent éreznénk. Pedig ez rosszabb, mint a másoknak tett ígéret megszegése… Felismerünk egy utat, elhatározzuk, hogy elindulunk rajta. És mit teszünk? Ülünk és mentségeket keresünk a halogatásra. Az eredmény: a szándék nem vállik tetté, és mindezt tetézi, hogy meginog az önbecsülésünk, mert rossz véleményünk lesz magunkról."

(Sweetland, Ben amerikai szerző)


"Nézni – egy dolog. Látni, amit nézünk – egy másik dolog. Megérteni, amit látunk – egy harmadik dolog. Tanulni abból, amit megértettünk – ez már egy negyedik dolog. De cselekedni arra támaszkodva, amit tanultunk – ez az, ami valóban számít."

(Baughman, M. Dale kortárs amerikai író)


 "Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrízd nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd."

(Mahatma Gandhi)


"Az emberek mindig a körülményeket hibáztatják azért, hogy ők maguk hol vannak. Én nem hiszek a körülményekben. Az emberek, akik valamire viszik ebben a világban azok az emberek, akik felkelnek és megkeresik azokat a körülményeket, amiket ők akarnak, és ha nem tudják megtalálni, akkor megcsinálják azokat.

(George Bernard Shaw, amerikai drámaíró)


"Felfelé haladva légy velük nagyon udvarias, mert lefelé ereszkedve találkozni fogsz velük."

 

("Durrante, Jimmy (1893-1880) amerikai komikus")


"Ha nem tudud, hová tartasz sosem juthatsz el oda – vagy bárhová is. Mégis nagyon kevesen vannak akik tudják, hogy hová tartanak, mit akarnak. Ha a véletlenre bízod a jövőd, az eredmény többnyire sodródás és katrasztrófa. Irány nélkül egy szervezet visszahullik a káoszba, és a kudarc elkerülhetetlen."

(Wallek Lee kortárs amerikai szerző)


" Ne bocsátkozz csatába, ha a győzelmed nem hoz semmit!"

 

(Patton, George S (1885-1945), amerikai tábornok)


"Ha félsz attól, hogy hibázol, sosem leszel sikeres, mert nem lesz módod tanulni. Nem lesz módod kideríteni, hogy mi működik és mi nem. A tévedések -hírhozók. Azt tudatják velünk, hogy még nem ismerjük eléggé a körülményeket és a ható tényezőket. Minden hiba egyben lehetőség az irányváltásra."

(Marcinko, Richard (1940-), amerikai katonai titkos ügynök)

 


 "Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni."

(Harry Lorayne)


 " Nem az erős, aki sosem esik el, hanem aki mindig fel tud állni."


 "A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengethet magának, függetlenül attól , hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk születik, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia."

(Giorgino Armani)


" A boldogság, a gazdagság és a siker mind különböző célok melléktermékei – közvetlenül maguk nem lehetnek célok."

(Denis Waitley)


"Fedezd fel magadban a BÉKESSÉGET, hogy el tudd fogadni azokat a dolgokat, melyeket nem lehet megváltoztatni, az ERŐT, hogy tudj változtatni amin lehet, és a BÖLCSESSÉGET, hogy felismerd a kettő közötti külömbséget!"


"Aki nem akar akkor, amikor tud, az nem tud akkor, amikor akar."


"Mielőtt csatába indulnál vagy háborúskodásba fognál, mérd fel, hogy mekkora veszteséget engedhetsz meg magadnak. Ha egy küzdelemben megközelíted ezt a határt, állj le! Ne erősítsd a kudarcot! Mindig emlékezz arra, hogy a cél – háborút nyerni, nem pedig az, hogy megnyerj minden csatát.

(Lee Wallek, kortárs amerikai szerző)


 "A szerelem egy gyönyörűséges virág, ám bátornak kell lennünk, hogy írtózatos szakadék szélén szedjük"


"Nem az a trükk, hogy megkapjuk, amit akarunk, hanem hogy utána is akarjuk"


 "Midnyájan nagy dolgokra törekszünk, és nem vesszük észre, hogy az élet kis dolgokból áll össze"

 

(Frank A. Clark)


"A szomorú igazság az, hogy senki sem köteles biztosítani a karriered. A karrier szó a te saját ügyed, a te saját vállalkozásod. Te vagy az egyetlen tulajdonosa. Egyetlen alkalmazottad van: te magad. Sok millió hasonló vállalkozással állsz versenyben: millió és millió alkalmazottal a világ minden táján. Te vagy a karriered és rátermettséged tulajdonosa, magadnak kell döntened a lépéseidről és vállalod e tulajdonosi szerepből fakadó felelőséget. Magadnak kell megvédened személyes vállalkozásodat a veszélyektől, és magadnak kell gondoskodnod arról, hogy profitáljon a környezet változásaiból. Ezt senki nem teszi meg helyetted."

 

(Grove, Andrew S. (1936-) magyar származású amerikai ipari vezető)


 "Ha kitűzöl egy célt, a szabadságod egy részét mindig fel kell érte áldoznod. Mire belépsz az érett korba, megtanulod felmérni, hogy mennyi szabadságot érdemes feláldozni egy-egy célért."

 

(Maugham, Somerset (1874-1965), angol író)


 "Ha szertesz valakit, engedd el, ha visszajön a tiéd, ha nem: sosem volt a tiéd!"

 


 "Oda kell figyelnünk ellenségeinkre, mert ők az elsők, akik felfedezik hibáinkat."

 

(Antiszthenész)


"Ha az erőd kevés, akkor félúton kidőlsz, de ne feküdj le már az út elején."

 

(Kunfuciusz)


"A jellem olyan, mint a fa, a hírnév pedig mint az árnyéka. Az árnyékra gondolunk, pedig a fa a lényeg."

(Abraham Lincoln)


"A nagy embereknek is csupán csak néhány órájuk van arra, hogy -nagyok- legyenek. Hozzánk hasonlóan nekik is kell öltözködniük, fürödniük, étkezniük, fogorvoshoz, fodrászhoz menniük, intézniük kell a családi ügyeket. Naggyá az teszi őket, hogy el tudják dönteni, mi a valóban fontos, aztán teljes erejükkel arra összpontosítanak."


"Hagyd el a rossz szokásokat akkor is, ha arra atyáid tanítottak, és gyakorold a jót akkor is, ha ellenségeidtől tanultad azt. Hiszen nem nyeled le a mérget akkor sem, ha anyád nyújtja, viszont az aranyat ellenséges kézből is elfogadod."

(egy tibeti szerzetes gondolata)


"Álljatok egymás mellett, de ne túl közel egymáshoz, mert a fák sem nőnek egymás árnyékában."

 

(Kahlil Gibran)


"Az életedet nem a lélegzetvételek száma határozza meg, hanem azok a pillanatok – amikor eláll a lélegzeted."


"Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek. Két kis ugrással nem juthatunk át a szakadékon!"


"Egy nap a csacsi beesett a kútba. Az állat órákon át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni, hogy mit is tehetne. Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg és a kutat úgyis ideje már betemetni, igy nem éri meg kihúzni az öreg szamarat. Áthívta a szomszédait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott és elkezdett földet lapátolni a kútba. A szamár megértette, hogy mi is történik és elöszőr rémisztően üvöltött. Aztán – mindenki csodálatára – megnyugodott. Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy a szamár valami csodállatosat csinál. Lerázza magáról a földet és egy lépéssel feljebb mászik. Ahogy a paraszt és a szomszédai tovább lapátolták a földet a szamárra az lerázta magáról és egyre feljebb mászott. Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén és boldogan kisétált!

Az élet mindenfajta szemetet és földet fog rádlapátolni. A kútból kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést. Minden probléma csak egy lehetőség a továbblépésre. Bármilyen problémából van kiút, ha nem adod fel, nem állsz meg! Rázd meg magad és lépj egyet feljebb!"


" A sikerhez elengedhetetlen bizonyos számú kudarc. Ha sosem voltunk sikertelenek, ez csupán azt bizonyítja, hogy túlságosan is biztos célokat tűztünk ki, és nem tettük eléggé próbára magunkat ahhoz, hogy fejlődhessünk."

 

(Viscott,David kortás amerikai szerző)


"Mond el – és elfelejtem; mutasd meg – és megjegyzem; engedd, hogy csináljam – és akkor meg fogom érteni"

(Kunfuciusz)


"A győzni tudás lényege: mást tenni, mint amit a legyőzöttek tesznek"

(Nagy Sándor)


"A tigrist előbb gondolatban kell elejteni – a többi csak puszta formalitás"

(Kunfuciusz)


"Elgondolkoztál már egyszer is azon, hogy hány ember lett sikeres pusztán annak köszönhetően, hogy elérhetővé tette magát a siker számára? Sokan azt hisszük – a nagy lehetőség majd megfog minket keresni, és hangos köszönéssel tiszteletét teszi. Jobb azonban, ha ezt elfelejtjük! Ilyesmi szinte sosem történik. Mikor megérkezik, ott kell lennünk a megfelelő helyen! És mikor az mondom – megfelelő helyen – ezen mindenekelőtt azt értem, hogy megfelelően felkészülve. Mert, aki nincs felkészülve a szerencse fogadására, az nem fogja észrevenni amikor találkozik vele."

 

(Lorayne, Harry kortárs amerikai szerző)


"Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell látnod hozzá az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot!"


"A jóságot azért nem veszik észre az emberek, mert átlátszó, mint a víz és a levegő. Csak ha fogy, azt vesszük észre!"


"Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."

(Simone Weil)


"A siker azokhoz pártol, akik elég energikusak, hogy dolgozzanak érte, elég bizakodóak, hogy higgyenek benne, elég türelmesek, hogy várjanak rá, elég bátrak, hogy megragadják, és elég erősek, hogy megtartsák."

(Dale Baughman kortárs amerikai író)


"Kínában egy vízhordozónak volt 2 nagy cserépedénye. Annak a botnak egy-egy végén lógtak, amit a nyakában hordott. Az egyik edényen volt egy repedés, míg a másik tökéletes volt és mindig egy teljes adag vizet szállított. A pataktól a házig tartó hosszú séta végén a megrepedt edény már csak félig volt vízzel. Két teljes évig ez így ment, minden nap – a vízhordozó már csak másfél edény vizet szállított vissza a házba. Természetesen a tökéletes edény büszke volt a teljesítményére, hisz tökéletesen csinálta. De a szegény törött cserép szégyellte tökéletlenségét, és nyomorultnak érezte magát, hogy csak félannyit tudott teljesíteni.. A két év keserűség után egyik nap megszólította a vízhordozót a pataknál.

– Szégyellem magam, mert a víz szivárog egész úton hazafelé.

A vízhordozó így válaszolt a cserépnek:

– Észrevetted, hogy virágok az ösvényen csak a te oldaladon teremnek, s nem a másik cserép oldalán? Ez azért van így, mert én mindig tudtam a hibádról, és virágmagot szórtam az ösvénynek erre az oldalára. Minden nap te locsoltad őket, amíg visszasétáltunk. Két éve leszedem ezeket a gyönyörű virágokat, hogy az asztalt díszítsem velük. Ha nem lennél olyan, amilyen vagy, akkor ez a gyönyörűség nem ragyogná be a házamat.

Tanulság: Mindannyiunknak megvan a saját különleges hibája. Mi mindannyian törött cserépedények vagyunk. De ezek a törések és hibák – melyek mindannyiunkban megvannak – teszik az életünket olyan nagyon érdekessé és értékessé. Csak el kell fogadnunk mindenkit olyannak, amilyen, s a jót meglátni másokban. "  

Reklámok
  • Éva
  • 2007 11 04

  Milyen igazak ezek az idézetek!

  • KERN JÁNOSNÉ.,FÁBIÁN TÜNDE ILDIKÓ
  • 2011 04 06

  NAGYON JÓK EZEK A BEJEDZÉSEK….

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: